ENVIRONMENTAL ASSESSMENT OF A CHARCOAL PLANT: A CASE STUDY
DIAGNÓSTICO AMBIENTAL DE UMA CARVOARIA: UM ESTUDO DE CASO
DOI:
https://doi.org/10.29183/2447-3073.MIX2023.v9.n1.102-108Keywords:
Charcoal, Kilns, Emissions, EnvironmentAbstract
The production of charcoal is a traditional activity carried out on small rural properties in several cities in the state. The activity has economic and cultural importance because, in addition to being an important source of income for several families, it also represents a traditional heritage, as the transfer of knowledge is intergenerational. However, the increase in demand for charcoal due to urban expansion, associated with the technological deficiency of production methods, has been causing health problems in the surrounding communities. Each beehive furnace generates an average of 600 kg of pyrolysis vapours per day, which are released into the atmosphere. Empirical efforts to reduce negative impacts, such as the combination of burners in ovens, have shown limited results. This paper presents a case study carried out in a charcoal plant in the city of Ivoti, in the State of Rio Grande do Sul. The objective was to identify the most significant environmental aspects of the activity on the property, propose alternative technologies and structure an action plan to reduce the impacts of charcoal production.
References
BARROS, Leandro Penedo; DELGROSSI, Manzoni Talita. Carvão Vegetal. 2017. Disponível em: <https://www.agencia.cnptia.embrapa.br/gestor/agroenergia/arvore/CONT000gc6fompl02wx5ok01dx9lc67w62o0.html>. Acesso em: 9 mar. 2020.
BETHONICO, Maria Bárbara de Magalhães. IMPACTOS SOCIOAMBIENTAIS DA PRODUÇÃO DE CARVÃO VEGETAL NO NORTE DE MINAS GERAIS: O CASO DE MONTEZUMA. In: II SEMINÁRIO INTERNACIONAL SOBRE DESENVOLVIMENTO REGIONAL PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM DESENVOLVIMENTO REGIONAL MESTRADO E DOUTORADO SANTA CRUZ DO SUL, RS – BRASIL - 28 SETEMBRO A 01 DE OUTUBRO. 2005, Anais... [s.l: s.n.]
BRITO, José O. et al. Produção de carvão vegetal no brasil e o atual estágio das tecnologias para aproveitamento dos gases do processo. 2012. Disponível em: <https://www.agroolhar.com.br/noticias/exibir.asp?id=15435¬icia=producao-de-carvao-vegetal-no-brasil-e-o-atual-estagio-das-tecnologias-para-aproveitamento-dos-gases-do-processo>. Acesso em: 10 mar. 2020.
CUNHA, Flávio; DA SILVA, Laureano. UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA CENTRO DE CIÊNCIAS RURAIS PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM ENGENHARIA FLORESTAL ANÁLISE ECONÔMICA DA CADEIA PRODUTIVA DO CARVÃO VEGETAL EM MUNICÍPIOS DO VALE DO TAQUARI E CAÍ, RS DISSERTAÇÃO DE MESTRADO. [s.l: s.n.].
Ivoti. 2020. Disponível em: <http://www.ivoti.rs.gov.br/dados-gerais>. Acesso em: 17 mar. 2020.
KAPPLER, Genyr. VALORIZAÇÃO DE AGRORRESÍDUOS POR MEIO DA PIRÓLISE NA PRODUÇÃO DE BIOCHAR. Tese do Programa de Pós-Graduação em Engenharia Civil da Universidade do Vale do Rio dos Sinos – UNISINOS. Maio de 2021.
Produção de carvão vegetal é alternativa de renda ao agricultor familiar. [s.d.]. Disponível em: <https://afubra.com.br/noticias/7042/producao-de-carvao-vegetal-e-alternativa-de-renda-ao-agricultor-familiar.html>. Acesso em: 9 mar. 2020.
RODRIGUES, Thaís Isabel. Diagnóstico Ambiental Da Produção De Carvão Vegetal No Município De Tabaí – Rs Diagnóstico Ambiental Da Produção De Carvão Vegetal No Município De Tabaí – Rs. Univates, [s. l.], v. 3, p. 1–20, 2016.
SOUZA, Rafael Machado De et al. Sintomas respiratórios em trabalhadores de carvoarias nos municípios de Lindolfo Collor, Ivoti e Presidente Lucena, RS. Jornal Brasileiro de Pneumologia, [s. l.], v. 36, n. 2, p. 210–217, 2010. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-37132010000200009&lng=pt&tlng=pt>. Acesso em: 10 mar. 2020
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Genyr Kappler, Carlos Alberto Mendes Moraes, Luís António da Cruz Tarelho, Jéssica Arnhold
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Creative Commons Copyright Notice
Attribution 4.0 International