DEFINITION OF THE LEVEL OF KNOWLEDGE OF INTERESTED PARTIES ON THE SHARED RESPONSIBILITY OF WASTE GENERATED BY POST-CONSUMPTION GREEN COCONUT IN THE COASTAL REGION OF RIO GRANDE DO SUL

Authors

  • Ana Cristina Curia Unisinos Universidade / Programa de Pós-graduação da Engenharia Mecânica PPGEM https://orcid.org/0000-0001-8741-801X
  • Regina Célia Espinosa Universidade do Vale do Sinos / Programa de Pós-graduação da Engenharia Mecânica PPGEM e Engenharia Civil PPGEC http://orcid.org/0000-0001-7088-2502
  • Adriane Brill Thum Universidade do Vale do Sinos / Especialização em Informações Espaciais Georreferenciadas https://orcid.org/0000-0002-3392-3878
  • André Luis Korzenowski Universidade do Vale do Sinos / Programa de Pós-graduação da Engenharia da Produção e Sistemas https://orcid.org/0000-0002-7640-2845
  • Carlos Alberto Mendes Moraes Programa de Pós-graduação da Engenharia Mecânica PPGEM e Engenharia Civil PPGEC https://orcid.org/0000-0001-7295-2826

DOI:

https://doi.org/10.29183/2447-3073.MIX2021.v7.n3.41-52

Keywords:

Logística reversa, coco verde, consumidor, varejista

Abstract

The concern of Brazilians with health increases the consumption of healthy foods and fresh coconut water plays a special role in the coastal regions, but at the same time it triggers a problematic scenario of great generation of post-consumer green coconut wastes. In this context, the objective of this research is to evaluate the perception of the main actors related to the shared responsibility in the post-consumption green coconut husk waste management on the coast and capital of the State of Rio Grande do Sul (RS). Initially, a bibliographic review was performed on the topic followed by a survey of primary data using field research with interview application and questionnaire of a total of 346 points of consumption of fresh green coconut water in the State of Rio Grande do Sul. Based on the results obtained in the found profile of the actors, it was evident that, for the most part, they demonstrated knowledge and interest about the subject. In the average of the 4 regions studied, the participation in the management of the post-consumer green coconut husk of the waste pickers, public managers and distributors, retailers and consumers were 100%, 88%, 81%, 76% and 13%, respectively. Regarding the viability of the management of post-consumer green coconut husk on average 71%, 30% and 3% of the actors consider the same as high, medium, and low, respectively. In this way, management of the post-consumer green coconut shell is a viable alternative capable of strengthening the links to a more sustainable chain by the potential use of this waste as raw material.

Author Biographies

Ana Cristina Curia, Unisinos Universidade / Programa de Pós-graduação da Engenharia Mecânica PPGEM

Programa de Pós-Graduação Engenharia Mecânica

Regina Célia Espinosa, Universidade do Vale do Sinos / Programa de Pós-graduação da Engenharia Mecânica PPGEM e Engenharia Civil PPGEC

Universidade do Vale do Sinos / Programa de Pós-graduação da Engenharia Mecânica PPGEM e Engenharia Civil PPGEC

Adriane Brill Thum, Universidade do Vale do Sinos / Especialização em Informações Espaciais Georreferenciadas

Universidade do Vale do Sinos / Especialização em Informações Espaciais Georreferenciadas

André Luis Korzenowski, Universidade do Vale do Sinos / Programa de Pós-graduação da Engenharia da Produção e Sistemas

Universidade do Vale do Sinos / Programa de Pós-graduação da Engenharia da Produção e Sistemas

Carlos Alberto Mendes Moraes, Programa de Pós-graduação da Engenharia Mecânica PPGEM e Engenharia Civil PPGEC

Programa de Pós-graduação da Engenharia Mecânica PPGEM e Engenharia Civil PPGEC

References

ADENIRAN, A. E.; NUBI, A. T.; ADELOPO, A.O. Solid Waste Generation and Characterization in the University of Lagos for a Sustainable Waste Management. Waste Management. V. 67, p. 3-10, 2017.

ARAGÃO W. M. et al. Teor de gordura e composição de ácidos graxos em polpa de frutos de coqueiro anão em diferentes idades de maturação. Rev. Inst. Adolfo Lutz, 63(2):159-67, 2004. Disponível em: http://www.ial.sp.gov. br/resources/insituto-adolfo-lutz/publicacoes/ rial/ 2000/rial63_2_completa/992.pdf. Acesso em: 10 out. 2020.

ARDANUY, M., ANTUNES, M., VELASCO, J. I. 2012. Waste Management. Vegetable fibres from agricultural residues as thermo-mechanical reinforcement in recycled polypropylene-based green foams. v. 32, p. 256-263, 2012.

ASHORI, A; NOURBAKHSH, A. 2010. Bio-based composites from waste agricultural residues. Waste Management. v. 30, p. 680 – 684. 2010.

BITENCOURT. D. V. Potencialidades e estratégias sustentáveis para o aproveitamento de rejeitos de coco (Cocus Nucifera l.). Dissertação (Mestrado) – Universidade Federal de Sergipe. Sergipe, 138 p, 2008.

BRASIL. Lei nº. 12.305. Institui a Política Nacional de Resíduos Sólidos; altera a Lei nº 9.605, de 12 de fevereiro de 1998; e dá outras providências. Brasília, 2010.

BRÍGIDA, A.I.S.; CALADO, V.M.A.; GONÇALVES, L.R.B.; COELH, M.A.Z. Effect of chemical treatments on properties of green coconut fiber. Carbohydrate Polymers. v. 79. P. 832 -838. 2010.

CRISTIANO, S. C.; ROCKETTA, G.C.; PORTZB, L. C. ; ANFUSOC, G.; GRUBERB, N. L. S., ; Williams, A. T. Evaluation of Coastal Scenery in Urban Beaches: Torres, Rio Grande do Sul, Brazil. Journal of Integrated Coastal Zone Management, 16(1):71-78 (2016).

CURIA, A.C; MORAES, C.A.M.; MODOLO, R.C.E. Percepção da Responsabilidade Compartilhada do Varejista e do Consumidor Final do Resíduo do Coco Verde Pós-Consumo no Rio Grande do Sul – RGS. 8 FIRS – Fórum Internacional de Resíduos Sólidos. 2017.

CURIA, A.C; MORAES, C.A.M.; LECKE, R.; BREHM, F.A.; PIAZZA, V.R. Reaproveitamento da Casca de Coco Verde para Potencial Utilização como Compósito Sustentável – RGS. 10 FIRS – Fórum Internacional de Resíduos Sólidos. 2019.

DAHY, H, 2017. Biocomposite materials based on annual natural fibres and biopolymers – Design, fabrication and customized applications in architecture. Construction and Building Materials. v. 147, p. 212 – 220. 2017.

DEBNATH, S. Natural fibres for sustainable development in fashion industry. Springer International Publishing. v.1, p. 89-108, 2016.

DILLENBURGI, S. R.; ESTEVES, L. S.; TOMAZELLII, L, J. A critical evaluation of coastal erosion in Rio Grande do Sul, Southern Brazil. An. Acad. Bras. Ciênc. vol.76 no.3 Rio de Janeiro Sept. 2004.

ESTEVES, L.S., PIVEL M.A.G., SILVA, A.R.P., BARLETTA, R.C., VRANJAC, M.P., OLIVEIRA, U.R. e VANZ, A. Beachfront owners perception of erosion along an armored shoreline in southern Brazil. Pesquisas em Geociências, 27 (2): 97-109, Jan/ Abr. 2001.

ETENE - Escritório Técnico de Estudos Econômicos do Nordeste. Produção de coco – O Nordeste é destaque nacional. Caderno Setorial ETENE, ano 3, nº 61, dezembro de 2018. Disponível em: https://www.bnb.gov.br/documents/80223/4296541/61_coco.pdf/c172dd8f-3044-f1db-5d0c-a94c5eb735e0. Acesso em 19 mar. 2021.

FAOSTAT - Food and Agriculture Organization of the United Nations. World Production. Disponível em: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. Acesso em: 18 mar. 2021.

FERRI, G. L., CHAVES, G. l. D., RIBEIRO, G. M. Reverse logistics network for municipal solid waste management: The inclusion of waste pickers as a Brazilian legal requirement. Waste Management. V. 40, p. 91 -173, 2015.

FORZA, C. Survey research in operations management: a process based perspective. International Journal of Operations & Production Management, v. 22, n. 2, p. 152-194, 2002.

GARNETT, K.; COOPER, T.; LONGHURST, P.; JUDE, S.; TYRREL, S. A Conceptual Framework for Negotiating Public Involvement in Municipal Waste Management Decision-Making in the UK. Waste Management. v. 66, p. 210- 221. 2017.

GUERREIRO, L. A.; MAAS, G.; HOGLAND, W. 2013. Solid waste management challenges for cities in developing countries. Waste Management. v. 33, p. 220- 232. 2013.

HASENACK, H. Influência de variáveis ambientais sobra a temperatura do ar na área urbana de Porto Alegre, RS. 1989. 110f. Dissertação (Mestre em Ecologia) – Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 1989.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. IBGE - Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Disponível em <https://cidades.ibge.gov.br/brasil/rs/porto-alegre/panorama>. Acesso em 15 de março. 2021.

INDRAYANIA, Y.; SETYAWATIA, D., YOSHIMURAB, T., UMEMURAB, K., Termite Resistance of Medium Density Fibreboard Produced from Renewable Biomass of Agricultural Fibre. Procedia Environmental Sciences. , v. 20, p. 767 - 771, 2014.

KAPPLER, G., MORAES, C. A. M., CÚRIA, A., MODOLO, R. C. E., COLLING, V. A., MARQUES, A. C., CASAS, R., GIOVANNINI, G. (2019). A casca de coco verde no contexto da economia circular. 10 Encontro REALP. Universidade de Aveiro, 2018.

KOTESWARARAO, B., RANGANATH, L., RAVI, D., & SIVA KISHORE BABU, K. (2016). Designing of a coconut chopping machine and making fuel from tender coconut. Indian Journal of Science and Technology, 9(34), 1–5. https://doi.org/10.17485/ijst/2016/v9i34/100962

KUMAR, S., SENANAYAKE, G., VISVANATHAN, C., & BASU, B. (2003). Desiccated coconut industry of Sri Lanka: Opportunities for energy efficiency and environmental protection. Energy Conversion and Management, 44(13), 2205–2215. https://doi.org/10.1016/S0196-8904(02)00235-2

MARSHALL, R. E.; FARAHBAKHSH, K. Systems Approaches to Integrated Solid Waste Management in Developing Countries. Waste Management. V. 33, p. 988 -1003, 2013.

MARTINS, A. P.; RODRIGUES DA SILVA, P. L.; BORELLI, C.; MARCIANO, J. P. P; SANCHES, R. A. O problema do pós-consumo do coco no Brasil: alternativas e sustentabilidade. Sustentabilidade em debate. v. 7, n. 2, p. 44-57, jan / abr, 2016.

MIEZAH, K.; OBIRI-DANSO, K.; KÁDÁR, Z; FEI-BAFFOE, B.; MENSAH, M. Y. Municipal Solid Waste Characterization and Quantification as a Measure Towards Effective Waste Management in Ghana. Waste Management. V. 46, p. 15-27, 2015.

MOTA, F. A. S., VIEGAS, R.A., SANTOS, F.F.P, FURTADO, A.S.A. A Biomassa do coco verde (Cocos Nucifera). Congresso Técnico Científico da Engenharia e da Agronomia – CONTECC. Fortaleza. 2015.

OBENG, G. Y., AMOAH, D. Y., OPOKU, R., SEKYERE, C. K. K., ADJEI, E. A., & MENSAH, E. (2020). Coconut wastes as bioresource for sustainable energy: Quantifying wastes, calorific values and emissions in Ghana. Energies, 13(9). https://doi.org/10.3390/en13092178

QUARESMA, A. M. A. Gestão dos resíduos da casca do coco verde, determinação da sua composição química e propriedades antioxidantes. Dissertação (Mestrado) – Universidade Estadual do Ceará. Fortaleza, 119 p, 2016.

PEREIRA, A. L. F. F. Avaliação do ciclo de vida de painéis obtidos a partir da casca do coco verde. Dissertação (Mestrado) – Universidade Estadual do Ceará. Fortaleza, 107 p, 2015.

PRODANOV, C. C.; FREITAS, E. C. Metodologia do trabalho científico [recurso eletrônico]: métodos e técnicas da pesquisa e do trabalho acadêmico. 2. ed. Novo Hamburgo: Feevale, 2013.

RODRIGUES, G. A. Embalagens de alimentos com fibra de coco verde. 3º Seminário de Tecnologia e Pesquisas Ambientais - SETEPAMC. Faculdade SENAI de Tecnologia Ambiental de São Bernardo do Campo. São Paulo, 2008.

SHARHOLY, M., AHMAD, K.; MAHMOOD, G.; TRIVEDI, R.C. Municipal Solid Waste Management in Indian Cities – A Review. Waste Management. V. 28, p. 459 -467, 2008.

SILVEIRA, M. S. A. Aproveitamento das cascas de coco verde para produção de briquete em salvador. Dissertação (Mestrado) – Universidade Federal da Bahia. Salvador, 163 p, 2008.

VÄISÄNEN, T.; ANTTI, H.; LAPPALAINEN, R., TOMPPOQUE, L. Utilization of agricultural and forest industry waste and residues in natural fiber-polymer composites: A review. Waste Management, in press. 2016.

Published

2021-08-01

How to Cite

Curia, A. C., Espinosa, R. C., Thum, A. B., Korzenowski, A. L., & Moraes, C. A. M. (2021). DEFINITION OF THE LEVEL OF KNOWLEDGE OF INTERESTED PARTIES ON THE SHARED RESPONSIBILITY OF WASTE GENERATED BY POST-CONSUMPTION GREEN COCONUT IN THE COASTAL REGION OF RIO GRANDE DO SUL. ix Sustentável, 7(3), 41–52. https://doi.org/10.29183/2447-3073.MIX2021.v7.n3.41-52

Most read articles by the same author(s)