URBAN AND PERI-URBAN AGRICULTURE IN BRAZILIAN CAPITALS: WHAT DOES RECENT ACADEMIC PRODUCTION REVEAL?

AGRICULTURA URBANA E PERIURBANA NAS CAPITAIS BRASILEIRAS: O QUE A PRODUÇÃO ACADÊMICA RECENTE REVELA?

Authors

  • Eugenia Aumond Kuhn UFRGS - UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL
  • Geisa Zanini Rorato UFRGS - UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL
  • Bruno Cesar Euphrasio de Mello UFRGS - UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL
  • Carolina Cristófoli Falcão UFRGS - UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL
  • Rodrigo Vitória Alves UFRGS - UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL

DOI:

https://doi.org/10.29183/2447-3073.MIX2024.v10.n5.183-196

Keywords:

Urban and peri-urban agriculture, Literature review, City, Urban planning, Brazil

Abstract

Urban and peri-urban Agriculture (UPA) is intertwined with a comprehensive sustainability agenda, being a key element of a robust and resilient food system, while promoting greener cities. However, UPA is not fully understood by researchers, governments and general population, partly due to the heterogeneity of yout forms. This article seeks to contribute to the understanding of the debate on UPA initiatives in Brazil by presenting the results of a systematic literature review that intended to outline: a quantitative overview of recent academic production on UPA in Brazil; a qualitative analysis of recent academic production on UPA in Brazilian capitals states and the Federal District. The results indicate a quantitative increase in the number of articles published on the subject. Additionally, the spatial distribution of cited cases in the articles shows that they are concentrated in cities located in the south and southeast Brazil. Also, the frequency of keywords found in the papers highlights the social character and environmental aspects of the discussion about UPA. Qualitatively, the overview indicates that UPA initiatives are primarily located intra-urban, often in common/public places rather than private ones. The majority of initiatives operate within a community system, focusing on the production of vegetables for self-consumption.

Author Biographies

Eugenia Aumond Kuhn, UFRGS - UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL

Arquiteta e Urbanista pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2002). Possui mestrado (2006) e doutorado (2014) pelo Programa de pós-Graduação em Engenharia Civil da Universidade Federal do Rio Grande do Sul (Conceito Capes 7), onde integrou o grupo de pesquisa em Edificações e Comunidades Sustentáveis. É professora do Departamento de Urbanismo e do Programa de Pós-Graduação em Planejamento Urbano e Regional da Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Integra o Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia (INCT) Observatório das Metrópoles - Núcleo Porto Alegre. Tem experiência em planejamento urbano e urbanismo com foco em desempenho ambiental e sustentabilidade.

LATTES: http://lattes.cnpq.br/3103576119526856

ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0203-8382

Geisa Zanini Rorato, UFRGS - UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL

Arquiteta e Urbanista pela Universidade Federal de Santa Maria (2006). Possui mestrado (2008) e doutorado (2016) pelo Programa de Pós-Graduação em Planejamento Urbano e Regional - PROPUR da Universidade Federal do Rio Grande do Sul - UFRGS. É Professora do Departamento de Urbanismo da Faculdade de Arquitetura e Urbanismo da UFRGS. Integra o Observatório das Metrópoles - Núcleo Porto Alegre. Tem experiência em planejamento regional, na elaboração de planos diretos de municípios de pequeno porte, na elaboração de planos setoriais (habitação e mobilidade), entre outras experiências em projetos urbanos. Como pesquisadora atua nas áreas de Planejamento Urbano e Regional.

LATTES: http://lattes.cnpq.br/4371095648808777

ORCID: https://orcid.org/0000-0001-5010-3591

Bruno Cesar Euphrasio de Mello, UFRGS - UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL

Arquiteto e Urbanista (2007), Faculdade de Arquitetura, UFRGS (FA/UFRGS). Mestre (2010) e Doutor (2016) em Planejamento Urbano e Regional, PROPUR/UFRGS. Professor do Departamento de Urbanismo (FA/UFRGS). Professor do Programa de Pesquisa e Pós-Graduação em Arquitetura (PROPAR), nas Áreas de Concentração: Projeto de Arquitetura e Urbanismo e Teoria, História e Crítica da Arquitetura; e nas Linhas de Pesquisa: Princípios e paradigmas de projeto de arquitetura e urbanismo; Tipologias arquitetônicas e morfologia urbana. Estuda os temas: Ensino do urbanismo, História da cidade e do urbanismo, Profissão e entidades de classe de arquitetos e urbanistas, Trabalho e exercício profissional do arquiteto e urbanista, Agricultura urbana e periurbana, Vilas de Malocas, Extensão universitária.

LATTES: http://lattes.cnpq.br/6395977908914548

ORCID: https://orcid.org/0000-0003-1694-157X

Carolina Cristófoli Falcão, UFRGS - UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL

Arquiteta e Urbanista pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2023). Tem interesse em pesquisas na área de urbanismo, planejamento urbano e sustentabilidade.

LATTES: http://lattes.cnpq.br/5751125558253110

ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4539-0818

Rodrigo Vitória Alves, UFRGS - UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL

Graduando em Arquitetura e Urbanismo pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul.

LATTES: http://lattes.cnpq.br/9724985106026573

ORCID: https://orcid.org/0009-0005-3605-6676

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Published

2024-12-09

How to Cite

Kuhn, E. A., Rorato, G. Z., Mello, B. C. E. de, Falcão, C. C. ., & Alves, R. V. . (2024). URBAN AND PERI-URBAN AGRICULTURE IN BRAZILIAN CAPITALS: WHAT DOES RECENT ACADEMIC PRODUCTION REVEAL? AGRICULTURA URBANA E PERIURBANA NAS CAPITAIS BRASILEIRAS: O QUE A PRODUÇÃO ACADÊMICA RECENTE REVELA? . ix Sustentável, 10(5), 183–196. https://doi.org/10.29183/2447-3073.MIX2024.v10.n5.183-196