SURVEY OF THE CARBON FOOTPRINT OF THE BABAÇU COCONUT PRODUCTION CHAIN IN THE STATE OF PIAUÍ
DOI:
https://doi.org/10.29183/2447-3073.MIX2020.v7.n1.73-80Keywords:
Babassu coconut, carbon footprint, gemisAbstract
Babaçu coconut is widely used in the state of Piauí to produce some derivatives, such as babaçu oil. These products are of great importance for the region's economy and their production processes need to be studied for improvement. The
objective of this article is to identify the Carbon Footprint associated to the productive process of babaçu coconut oil in a company in Piauí. For the quantification of emissions, it was necessary to gather data and information from the emission sources to be treated in GEMIS 4.6, software used globally for the calculation of the carbon footprint. The results revealed that this process has a Carbon Footprint of 184, 98 kg of CO2eq per month, a good value, since it is within
the average emissions for this type of activity in the state.
References
ABNT – ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NORMAS TÉCNICAS; BID – BANCO INTERAMERICANO DE DESENVOLVIMENTO. Guia Metodológico para a Realização de Inventários em Emissões de Gases de Efeito Estufa – Rio de Janeiro, RJ: 2013. 30p.
AMORIM, D. A. L. A. Pegada de Carbono de uma Empresa Produtora de Eletricidade de Fontes Renováveis. 2013. 102f. Dissertação (Mestrado em Engenharia Mecânica). Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto. Porto, 2013.
ANDRADE, R. T. A pegada de carbono como um dos indicadores de sustentabilidade para medição da responsabilidade socioambiental empresarial: um estudo de caso na unidade sede da Petrobras em Natal-RN. 2010. 214 f. Dissertação (Mestrado em Engenharia de Produção). Universidade Federal do Rio Grande do Norte. Natal, 2010.
BOFF. L. Sustentabilidade: o que é: o que não é: Vozes, Petrópolis, 2017.
CASELLI, F. T. R., RIBEITO, R. D. V. LOPES, J. B e ALMEIDA NETO, J. R. Extrativismo, sustentabilidade e inclusão social das quebradeiras de babaçu no meio norte do piauí. Paper do NAEA, v 384, Abril de 2018. Disponível em: http://www.naea.ufpa.br/naea/novosite/paper/462 Acesso em 10 de Abr. 2019.
DE SIQUEIRA, João Paulo Lara. Gestão de produção e operações. IESDE BRASIL SA, 2009.
DIAS, Reinaldo. Gestão ambiental: responsabilidade social e sustentabilidade. 2 ed. São Paulo: Atlas, 2011.
MEDEIROS, A.; SOUZA, E.; FRANZIN, S.; ALMEIDA F.; SOUZA, C.. Desenvolvimento e sustentabilidade ambiental: análise das diretrizes da política nacional de desenvolvimento Regional. Linkania. v. 1, n. 7, pág. 36 – 57, 2013. Disponível em: http://linkania.org/master/article/view/150 Acesso em 07 de Jan. de 2020.
PENA, Ana Margarida Carvalho. Sustentabilidade Ambiental da Alimentação Humana. 2012. 89f. Tese (Doutorado em Ciências da Nutrição). Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto. Universidade do Porto.
PINTO, B. D. L. et al. Indicadores de desenvolvimento sustentável para caracterização de melhoria contínua em processos de certificação ambiental. Meio Ambiente Industrial, São Paulo, 92 ed., ano XVI, p. 18-28, 2011.
WIEDMANN, Thomas; MINX, Jan. A definition of ‘carbon footprint’. Ecological economics research trends, v. 1, p. 1-11, 2008.
ROCHA, Y. C. N.; CASSELI, F. T. R. Análise dos indicadores de qualidade da produção do azeite de coco babaçu em Teresina – PI. Relatório de pesquisa, UFPI, 2015.
PROTOCOL, G. H. G. Especificações do Programa Brasileiro GHG Protocol: Contabilização, Quantificação e Publicação de Inventários Corporativos de Emissões de Gases de Efeito Estufa. sl: Fundação Getúlio Vargas e World Resources Institute, 2010. Disponível em: https://s3-sa-east-1.amazonaws.com/arquivos.gvces.com.br/arquivos_ghg/152/especificacoes_pb_ghgprotocol.pdf Acesso em 15 de Mar. 2020.
OLLILA, Antero. The Greenhouse Effect Definition. Physical Science International Journal, p. 1-5, 2019. Disponível em: http://www.journalpsij.com/index.php/PSIJ/article/view/30149/56564 Acesso em 15 de Mar. 2020.
MANCINI, Maria Serena et al. Ecological footprint: refining the carbon footprint calculation. Ecological indicators, v. 61, p. 390-403, 2016. Disponível em: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1470160X15005269 Acesso em 10 de Fev. 2020.
SANTANA, Mateus; OIKO, Olivia Toshie. Pegada de Carbono: Em busca de definição e método para uma Logística Verde. Gepros: Gestão da Produção, Operações e Sistemas, v. 14, n. 4, p. 197, 2019. Disponível em: https://revista.feb.unesp.br/index.php/gepros/article/view/2334 Acesso em 10 de Fev. 2020.
FERRARI, Roseli Aparecida; SOLER, Marcia Paisano. Obtention and characterization of coconut babassu derivatives. Scientia Agricola, v. 72, n. 4, p. 291-296, 2015. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0103-90162015000400291&script=sci_arttext Acesso em 07 de Jan. de 2020.
BATISTA, Rafael Oliveira et al. Proposta de adequação ambiental de unidades artesanais e semiartesanais de extração de óleo de dendê no baixo sul da Bahia para produção de biodiesel. AGROPECUÁRIA CIENTÍFICA NO SEMIÁRIDO, v. 9, n. 3, p. 01-07, 2013. Disponível em: http://revistas.ufcg.edu.br/acsa/index.php/ACSA/article/view/279 Acesso em 10 de Fev. de 2020.
DA SILVA, Ederson Pinto; WALTER, Tatiana. Pesca artesanal e participação na gestão territorial: a realidade dos pescadores artesanais da Lagoa Mirim. Ambiente & Educação, v. 23, n. 3, p. 309-330, 2018. Disponível em: https://periodicos.furg.br/ambeduc/article/view/7412 Acesso em 10 de Mar. De 2020.
NASCIMENTO, Luís Felipe. Gestão ambiental e sustentabilidade. Florianópolis: Departamento de Ciências da Administração/UFSC, 2012. Disponível em: http://old.agracadaquimica.com.br/quimica/arealegal/outros/205.pdf Acesso em 07 de Jan. de 2020.
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. IBGE Cidades: extração vegetal e silvicultura. IBGE, 2020. Disponível em: https://cidades.ibge.gov.br/brasil/pesquisa/16/0?tipo=grafico&indicador=12809&localidade1=22&localidade2=21 Acesso em 20 de Fev. de 2020.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Creative Commons Copyright Notice
Attribution 4.0 International