DESIGN FOR FOOD CULTURE: A PROPOSITION OF POSSIBLE RELATIONS FOR THE SUSTAINABLE LOCAL DEVELOPMENT OF SMALL BRAZILIAN COMMUNITIES

DESIGN PARA A CULTURA ALIMENTAR: UMA PROPOSIÇÃO DAS RELAÇÕES POSSÍVEIS PARA O DESENVOLVIMENTO LOCAL SUSTENTÁVEL DE COMUNIDADES BRASILEIRAS DE PEQUENO PORTE

Authors

  • Priscilla Ramalho Lepre UFAL - Universidade Federal de Alagoas
  • Leonardo Castillo UFPE - Universidade Federal de Pernambuco
  • Pier-Paolo Peruccio POLITO - Politecnico di Torino

Keywords:

Resumo

Abstract

By investigating the possible relationships between Design and the food culture of small Brazilian communities, it was concluded that this is a field of high systemic complexity, great epistemological scope and multi- and trans-dimensional impacts that must be urgently addressed by Design, in order to avoid, among others, property and socio-biodiversity losses.

Author Biographies

  • Priscilla Ramalho Lepre, UFAL - Universidade Federal de Alagoas

    Professora, doutora.

  • Leonardo Castillo, UFPE - Universidade Federal de Pernambuco

    Professor, doutor.

  • Pier-Paolo Peruccio, POLITO - Politecnico di Torino

    Professor, doutor. 

References

LAYDER, D. New Strategies in Social Research: an introduction and guide. Cambridge: Polity Press, 1993.

LAYDER, D. Sociological Practice. London: Sage, 1998.

LEPRE, Priscilla Ramalho. Design para a Cultura Alimentar: uma proposição das relações possíveis para o desenvolvimento local sustentável de comunidades brasileiras de pequeno porte. Recife: Tese. Programa de Pós-Graduação em Design. Universidade Federal de Pernambuco. 545 pg., 2021.

MARCONI, M. D. A.; LAKATOS, E. M. Fundamentos de Metodologia Científica. 5ª. ed. São Paulo: Atlas, 2003.

Published

2023-04-02

Issue

Section

Graduação, Iniciação Científica e Pós-graduação

How to Cite

DESIGN FOR FOOD CULTURE: A PROPOSITION OF POSSIBLE RELATIONS FOR THE SUSTAINABLE LOCAL DEVELOPMENT OF SMALL BRAZILIAN COMMUNITIES: DESIGN PARA A CULTURA ALIMENTAR: UMA PROPOSIÇÃO DAS RELAÇÕES POSSÍVEIS PARA O DESENVOLVIMENTO LOCAL SUSTENTÁVEL DE COMUNIDADES BRASILEIRAS DE PEQUENO PORTE. (2023). Mix Sustentável, 9(2), 207-209. https://ojs.sites.ufsc.br/index.php/mixsustentavel/article/view/5752