THE USAGE OF THE ACAI STONE AS REINFORCEMENT FOR THE MODELING OF PLANT POLYURETHANE MATRIX COMPOSITE MATERIAL
DOI:
https://doi.org/10.29183/2447-3073.MIX2021.v7.n3.19-28Palabras clave:
Acai waste, composite material, innovationResumen
In the north region of Brazil the acai fruit is a typical product that is widely consumed for its nutritional and medicinal qualities, occupying an important socioeconomic role in the country. The residues generated after the extraction of the fruit pulp correspond to 85% of the volume produced, an amount that is discarded in open dumps without adequate planning. The research presents an initial study of the use of the acai stone used as reinforcement to make a composite matrix material in biodegradable resin based on castor oil. The methodological basis for the study was the bibliographical research to associate knowledge about the acai fruit and its residues, and composite materials reinforced with natural fibers. For the development of the new material we used the research Quirino (2010) as a reference for panel molding and for conducting density tests as well as the standard ABNT NBR 14810-1 (2013). The results demonstrate that the process used to produce the composite panel results in high density material, also showing an aesthetic differential and visual quality. The contribution of the study is in the use and economy of natural resources to minimize the negative environmental impacts resulting from the production cycle of acai.Citas
ALMEIDA, A. V. DA C. et al. Revalorização do caroço de açaí em uma beneficiadora de polpas do município de Ananindeua/PA: propostade estruturação de um canal reverso orientado pela PNRS e logística reserva. GEPROS. Gestão da Produção, Operações e Sistema, v. 3, p. 59–83, 2017.
COSTA, A. P. O. et al. Synthesis and characterization of composites of polyuthanes obtained with soybean polyol/TDI/ minerals fillers. Revista Virtual de Química, v. 9, n. 4, p. 1434–1448, 2017.
DIAS, R. DA S. et al. Aproveitamento dos resíduos gerados no despolpamento do açaí (Euterpe spp) na compostagem. Manaus: Anais do SICASA e ANPPAS Amazônia, 2016. Disponível em:
DONDIS, A. D. Sintaxe da Linguagem Visual; tradução Jefferson Luiz de Camargo. 3ª. Edição. São Paulo: Martins Fontes, 2007.
ODCE. Manual de Oslo: Diretrizes para Coleta e Interpretação de dados sobre Inovação. ODCE, Eurostatat e Financiadora de Estudos e Projetos, 1997.
FREIRE, R. Projeto prevê o aproveitamento de resíduos do açaí e palmito. Pará: Secretaria de Estado de Ciência, Tecnologia e Educação Profissional e Ciência, 2018. Disponível em: <http://www.sectet.pa.gov.br/secti/node/1881>. Acesso em: 12 jul. 2018.
MARINHO, N. P. et al. Physical and thermal characterization of polyurethane based on castor oil composite with bamboo particles. Polímeros, v. 23, n. 2, p. 201–205, 2013.
MEDEIROS, D. L. et al. Life cycle of plant fiber composites: a qualitative analysisof greenhouse gases (GHG) emissions of polypropylene composite with sisal fiber. Revista Virtual de Química, v. 8, p. 1166–1180, 2016.
MEI, L. H.; OLIVEIRA, N. Caracterização de um compósito polimérico biodegradável utilizando Poli (ε-caprolactona) e borra de café. Polímeros, v. Número Esp, p. 99–109, 2017.
PERET, E. Safra de açaí foi de 1,1 milhão de toneladas em 2016. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística, Rio de Janeiro: 2017. Disponível em: <https://agenciadenoticias.ibge.gov.br/agencia-noticias/2012-agencia-de-noticias/noticias/16821-safra-de-acai-foi-de-1-1-milhao-de-toneladas-em-2016#:~:text=Segundo a Pesquisa Agrícola Municipal,açaí no âmbito da agricultura.>. Acesso em: 12 jul. 2018.
QUIRINO, M. G. Estudo de matriz polimérica produzida com resina natural e fibra da semente de açaí (Euterpe precatória). Manaus: Universidade Federal do Amazonas, 2010.
RAQUEZ, J.-M. et al. Thermosetting (bio) materials derived from renewable resources: a critical review. Progress in Polymer Science, v. 35, n. 4, p. 487–509, 2010.
SANTOS, G. DA S.; SANTOS, C. DA C. S.; SENA, C. DA C. Descarte e reaproveitamento dos caroços de açaí das batedeiras do município de Laranjal do Jari - AP: uma solução possívelCongresso Sul-Americano de Resíduos Sólidos e Sustentabilidade - CONRESOL. Gramado: Instituto Brasileiro de Estudos Ambientais - IBEAS, 2018. Disponível em: <http://www.ibeas.org.br/conresol/conresol2018/IV-064.pdf>
SILVA, I. T. DA et al. Uso o caroço de açaí como possibilidade de desenvolvimento sustentável do meio rural, da agricultura familiar e de eletrificação rural no estado do Pará. Campinas: AGRENER, 2004. Disponível em: <http://seeds.usp.br/pir/arquivos/congressos/AGRENER2004/Fscommand/PDF/Agrener/Trabalho 59.pdf>
SILVESTRE, W. V. D. et al. Morphological and physiological responses of açaí seedlings subjected to different watering regimes. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 20, n. 4, p. 364–371, 2016.
ABNT. NBR 14810-1 Painéis de partículas de média densidade. Parte 1: Terminologia. Rio de Janeiro: Associação Brasileira de Normas Técnicas, 2013.
XAVIER, D. J. C. et al. O beneficiamento do açaí no projeto modelo de negócio de energia elétrica em comunidades isoladas na Amazônia - NERAM. Campinas: ENCONTRO DE ENERGIA NO MEIO RURAL, 6, 2006. Disponível em: <http://www.proceedings.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=MSC0000000022006000200014&lng=pt&nrm=abn>
Descargas
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Aviso de Direito Autoral Creative Commons
1. Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
a. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
b. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto após o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).