ENVIROMENTAL SUSTAINABILITY IN HOSPITAL FOODSERVICES

Authors

  • Bárbara Costa Luduvice Universidade Federal de Sergipe-UFS
  • Anaxágora Conceição Souza Maternidade Nossa Senhora de Lourdes-Aracaju-SE
  • Layanne Nascimento Fraga Universidade de São Paulo-USP
  • Izabela Maria Montezano de Carvalho Universidade Federal de Sergipe-UFS

DOI:

https://doi.org/10.29183/2447-3073.MIX2020.v6.n3.45-54

Keywords:

Sustainable development, Collective feeding, Environmental management, Sustainability.

Abstract

With i n the Hospital Food and Nutrition Units (UANSs) there is waste production that is discarded during the production of meals. A cross-sectional study was conducted to survey the sustainability practices of fourteen Brazilian capital hospital UANs located in the Northeast. To this end, a digital questionnaire was applied to the nutritionists responsiblefor the UANs, which addressed aspects of management, control of water consumption, energy, the practice of selective waste collection, disposal of oils and fats, supply of regional food with purchase from family farmers. Descriptive statistical analysis was performed and simple and relative frequencies were calculated, with the aid of Microsoft Excelsoftware, version 2013. The units adopt some sustainable practices in relation to the planning and elaboration of the menu respecting the seasonality of foods, as well as the use of foods. regional However, other issues considered relevant such as the constant training of employees, selective collection, among others are not yet carried out in theseunits. Given the evaluation, it was observed that the units have favorable aspects for environmental sustainability, however, practices that were inappropriate to maintain the environment were also identified, so it is essential to reformulate the conducts in these places to minimize environmental impacts.

Author Biographies

Bárbara Costa Luduvice, Universidade Federal de Sergipe-UFS

Possui ensino-medio-segundo-grau pelo Colégio Arquidiocesano Sagrado Coração de Jesus (2013) . Tem experiência na área de Nutrição.

Anaxágora Conceição Souza, Maternidade Nossa Senhora de Lourdes-Aracaju-SE

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Tiradentes (2014), pós-graduação em Nutrição Clínica e Esportiva pelo Instituto de Pesquisa, Ensino e Gestão em Saúde - IPGS (2016). Nutricionista Responsável Técnica na Unidade de Alimentação e Nutrição (UAN) da Maternidade Nossa Senhora de Lourdes, professora no Curso Técnico de Nutrição e Dietética da Fundação São Lucas e no Programa de Pós-Graduação em Tecnologia e Gestão na Produção de Alimentos - UNIT, Consultora Alimentar na AeB DAFONTE Consultoria, preceptora de estágio curricular em GUAN da Universidade Federal de Sergipe, Estácio FASE e Curso Técnico de Nutrição e Dietética da Fundação São Lucas.

Layanne Nascimento Fraga, Universidade de São Paulo-USP

Doutoranda em Ciência dos Alimentos pela Universidade de São Paulo (USP) Mestre em Ciências da Nutrição pela Universidade Federal de Sergipe (UFS). Graduada em Nutrição (UFS- Campus Lagarto-SE). Foi bolsista do Programa Institucional de Bolsas de Iniciação Científica-PIBIC durante 3 anos da graduação, possuindo experiência na área de Nutrição, atuando principalmente nos seguintes temas: caracterização físico-química, compostos bioativos, atividade antioxidante e frutos regionais. Atuou como nutricionista prestando atendimento individualizado na clínica DILACMED.

Izabela Maria Montezano de Carvalho, Universidade Federal de Sergipe-UFS

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Viçosa (2007). Mestre e Doutora em Bioquímica pelo Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular da Universidade Federal de Viçosa. Atualmente é Professora no Departamento de Nutrição da Universidade Federal de Sergipe.

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Published

2020-06-18

How to Cite

Luduvice, B. C., Souza, A. C., Fraga, L. N., & de Carvalho, I. M. M. (2020). ENVIROMENTAL SUSTAINABILITY IN HOSPITAL FOODSERVICES. ix Sustentável, 6(3), 45–54. https://doi.org/10.29183/2447-3073.MIX2020.v6.n3.45-54