Comida de santo

uma investigação sobre o uso de alimentos em um terreiro de umbanda na cidade de Florianópolis

Authors

Keywords:

Saint's food, transformations, Florianópolis

Abstract

This article analyzes food rituals in Afro-Brazilian religions, focusing on a case study conducted at the Caboclo Guarani terreiro in Florianópolis. The research primarily employed open interviews and non-participant observation. The findings indicate transformations related to technology in food preparation and shifts in meanings associated with ingredients. Knowledge transmission remained predominantly oral, and religious leadership demonstrated autonomy in terreiro management. These findings align with specialized literature. However, there was observed disinterest in extending the practice of "comida de santo" beyond the terreiro, something the author presumed to be positive for cultural appreciation.

Author Biographies

Fernando César Limoeiro Muller, Instituto Federal de Santa Catarina

Especialista em Cultura e Sociobiodiversidade na Gastronomia pelo Instituto Federal de Santa Catarina; pesquisador no Grupo de Pesquisa em Patrimônio, Gastronomia e Cultura (PGC) do Instituto Federal de Santa Catarina - Campus Florianópolis-Continente.

Claudia Hickenbick, Instituto Federal de Santa Catarina

Doutora em Geografia pela Universidade do Minho (Braga, Portugal); Mestre em Educação pela Universidade Federal do Paraná; Professora da área de Ciências Humanas do Campus Florianópolis-Continente, IFSC, Eixo Tecnológico Turismo, Hospitalidade e Lazer. Pesquisadora nos Grupos de Pesquisa em Meio Ambiente, Cultura, Turismo e Sustentabilidade e, Patrimônio, Gastronomia e Cultura (PGC), ambos do IFSC.

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Published

2024-07-10

How to Cite

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Issue

Section

Artigos Livres