The process analysis of food production system in a restaurant, from Toyota Production System wastes

Authors

  • Douglas Alles Universidade Feevale
  • Fabiano de Lima Nunes Instituto de Ciências Exatas e Tecnológicas da Universidade Feevale MOSES - Unisinos http://orcid.org/0000-0001-5384-3720
  • Jefferson Dobner Sordi Instituto de Ciências Sociais Aplicadas da Universidade Feevale

Keywords:

Mecanismo da Função Produção, leiaute, mapeamentos, serviços.

Abstract

With the Brazilian economy showing up at a time of difficulty and distrust for the other economies of the world, the companies included in this scenario, seek to find ways to provide increased awareness of quality of offered or contracted services. Based on this context, this article aims to identify the wastes in a process of a restaurant, from the mapping of production mechanism of the Toyota Production System (TPS). The applied method was a field study. After proposing improvements in the process with a new layout, a reduction of 8.57% of lead time was obtained, and a reduction of 24.61% of the current course in the shop floor.

Author Biographies

Douglas Alles, Universidade Feevale

Graduado em Gestão da Produção Industrial, pela Universidade Feevale

Fabiano de Lima Nunes, Instituto de Ciências Exatas e Tecnológicas da Universidade Feevale MOSES - Unisinos

Mestre e doutorando em Engenharia de Produção e Sistemas (PPGEPS - Unisinos) e Professor na Universidade Feevale

Jefferson Dobner Sordi, Instituto de Ciências Sociais Aplicadas da Universidade Feevale

Possui graduação em Administração de Empresas pela Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (2008). É Mestre em Administração e Negócios pela Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (2011). Atualmente é Doutorando em Administração na PUCRS

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Published

2018-07-11

Issue

Section

Artigos